Kurumsal Bakım ve Dikim Çalışmaları Yanında Projeler de Destekleniyor
Orman Genel Müdürlüğü, orman varlığını artırmak amacıyla yapılan bakım, yetiştirme ve dikim çalışmalarının yanı sıra çeşitli projeleri de desteklemektedir. Bu projeler arasında, özel ağaçlandırma ve orman köylülerinin refah seviyelerini yükseltmek için yapılan gelir getirici ağaçlandırma çalışmaları yer almaktadır.
Özel Ağaçlandırma Çalışmaları 158 bin Hektar Alanda Gerçekleştirildi
Özel ağaçlandırma çalışmaları, bozuk orman alanlarında, orman içi açıklıklarda, hazine arazilerinde ve sahipli arazilerde şahıslar veya şirketler tarafından hazırlanan ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından uygun görülen ve onaylanan projelerden oluşmaktadır. 37 yıl içinde 158 bin hektar alanda özel ağaçlandırma yapılmış ve bu çalışmalara toplamda 516 milyon lira destek sağlanmıştır.
Gelir Getirici Ağaçlandırma Çalışmaları ile Ormanların Verimliliği Artırılıyor
Gelir getirici ağaçlandırma çalışmaları ile bozuk nitelikteki ormanların verimli hale getirilmesi, köylülerin ormanları sahiplenmesi ve ekonomik olarak kalkınmalarının sağlanması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Türkiye’nin dört bir yanında çeşitli eylem planları hayata geçirilmiş ve vatandaşlara gelir sağlamak amacıyla 31,2 milyon fidan toprakla buluşturulmuştur.
Aşılama Projeleri ile Yabani Ağaçlardan Gelir Elde Ediliyor
Gelir getirici ağaçların yetiştirilmesinin yanı sıra yabani ağaç türlerinden de gelir elde etmek için aşılama projeleri geliştirilmiştir. Bu kapsamda, 1,5 milyon yabani zeytin ve 1,6 milyon yabani menengiç ağacına aşılama işlemi yapılmıştır.
Örnek Proje: Balıkesir’de Ceviz Ormanı
Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 2003 yılında gerçekleştirilen bir proje kapsamında 100 dekar sahada ceviz ormanı tesis edilmiştir. Bu gelir getirici proje sayesinde orman köylüleri hasat döneminde 10-12 ton ceviz elde ederek 1 milyon lira gelir elde etmiştir.