Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, Türkiye’deki üniversitelerin kalite güvencesi sistemlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kocabıçak’ın vurguladığı noktalar ve üniversitelere sağlanan avantajlar şu şekilde:
Kurumsal Akreditasyon Programı Değerlendirmeleri
2024 yılı için 35 yükseköğretim kurumunun Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında değerlendirildiğini belirten Kocabıçak, programın YÖKAK tarafından belirlenen ölçütler çerçevesinde gerçekleştirildiğini kaydetti. Bu değerlendirme sonucunda;
- 5 yıl süreyle tam akreditasyon: İstanbul Gelişim Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, MEF Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi.
- 2 yıl süreyle koşullu akreditasyon: 27 yükseköğretim kurumu.
- Akreditasyonun reddi: 4 yükseköğretim kurumu.
Avantajlar ve Önem
Kurumsal akreditasyona sahip üniversitelerin eğitim kalitesinin güvence altına alındığını vurgulayan Kocabıçak, bu durumun üniversitelere sağladığı avantajlara da dikkat çekti. Bu avantajlar arasında;
- Diplomaların uluslararası alanda tanınırlığı
- Nitelikli akademisyen ve öğrencilerin çekilmesi
- Sürekli iyileştirme ve gelişim
- Paydaşlarla ve iş dünyası ile güçlü ilişkiler
- Araştırma olanaklarının artırılması
- Öğrenci memnuniyeti ve katılımının artması gibi unsurlar yer alıyor.
Diğer Bilgilendirme ve Paylaşım
Kocabıçak, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzunda YÖKAK tarafından kurumsal akreditasyon verilen üniversitelerin bilgilerinin kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlattı. Ayrıca, kurumsal akreditasyon alan üniversitelerin akreditasyon kayıtlarının Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvencesi Tescil Kuruluşu (EQAR) veri tabanına işlendiğini belirterek bu durumun üniversitelere Avrupa ve dünya genelinde denklik, tanınırlık ve görünürlük açısından büyük avantajlar sağladığını ifade etti.