Yerli Sanayii Kuruluşlarının Desteklenmesi
2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, savunma, anayurt güvenliği, havacılık ve uzay sanayii alanlarında yerli sanayii kuruluşlarının yatırımlarını ve nitelikli personel istihdam faaliyetlerini desteklemeyi planlıyor. Derin ve çığır açan teknolojilere odaklanacak olan program, kuantum teknolojileri, yapay zeka, otonom sistemler, hipersonik teknolojiler gibi alanlarda AR-GE ve ÜR-GE faaliyetlerini desteklemeyi amaçlıyor.
Çeşitli Proje ve Faaliyetler
Bu kapsamda, hipersonik teknolojileri alanında KARBOSEN projesi ile kompozit katı yakıtlar için bağlayıcı-katalizör geliştirilmesi, Kuantum Lidar Geliştirilmesi ve Mikrodalga Kuantum Radar Bileşenleri Geliştirilmesi gibi projeler hayata geçirilecek. Aynı zamanda, yapay zeka, otonom sistemler, askeri ve sivil kullanıma yönelik AR-GE ve ÜR-GE faaliyetlerine destek verilecek.
İnsan Kaynağına Yatırım
2025 yılında sektörün artan nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak adına eğitim altyapısı güçlendirilecek, teknoloji yarışmaları ve programları ile savunma sanayisine ilginin artırılması hedefleniyor. Anadolu ve fen liseleri ile üniversite öğrencilerine yönelik yetkinlik geliştirme programları düzenlenecek, gençlerin savunma sanayisine ilgisini artırmak için Gençlik Zirvesi gibi etkinlikler gerçekleştirilecek.
Yetkinlik Artırma ve Yerlilik Hedefleri
Savunma sanayisindeki yetkinliklerin artırılması için yenilikçi firmaların desteklenmesi ve yerli tedarik ekosistemlerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Yerli savunma sanayii firmalarının NATO ihalelerindeki paylarının artırılması, sektördeki yerlilik oranının yükseltilmesi ve ihracatın artırılması hedefleniyor. Programın amacı doğrultusunda, 2025 yılına kadar yerlilik oranının yüzde 82’ye, ihracatın 7,3 milyar dolara, cironun 18,2 milyar dolara ve istihdamın yaklaşık 109 bine çıkması planlanıyor.