Küresel piyasalar, Fed faiz beklentileri ve Orta Doğu’daki gerilim nedeniyle haftaya temkinli başladı. İran-ABD anlaşması belirsizliği sürerken, teknoloji hisselerindeki satışlar ve jeopolitik riskler piyasaları etkiliyor.
Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) olası faiz artırımı beklentileri ve Orta Doğu’daki jeopolitik gelişmeler nedeniyle haftaya temkinli başladı. ABD’de teknoloji şirketleri üzerindeki satış baskısı ve Orta Doğu’da artan tansiyon, yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşmasına neden oluyor.
İran ve ABD arasında hafta sonu yaşanan karşılıklı saldırıların ardından bölgede tansiyonun düşebileceğine dair sinyaller piyasalarda belirsizliği artırdı. Axios’un ABD’li yetkililere dayandırdığı haberlere göre, iki ülke saldırıları durdurma ve 30 Haziran’da Katar’da teknik görüşmelere başlama konusunda anlaşmaya vardı. Bu durum, Hürmüz Boğazı çevresindeki anlaşmazlıkların çözümüne yönelik beklentileri güçlendirirken, piyasaların karar alma süreçlerini zorlaştırıyor.
Yapay zeka ve teknoloji şirketlerine yönelik aşırı değerleme endişeleri küresel piyasalardaki baskıyı sürdürüyor. Şirketlerin yapay zeka yatırımlarının karlılığa dönüşme zamanına dair belirsizlik, bu endişeleri derinleştiriyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerikan şirketlerine yönelik dijital hizmet vergisi getiren ülkelere yüzde 100 gümrük vergisi uygulanacağı açıklaması da ticaret tarafında gerilimi artırdı.
Bu hafta ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi, piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacak. Ayrıca, Fed Başkanı Kevin Warsh, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey’nin ECB Forumu’nda yapacağı açıklamalar yakından takip edilecek.
Makroekonomik veriler tarafında, ABD’de mayıs ayı mal ticareti açığı yüzde 27,4 artışla 105,8 milyar dolara ulaştı. Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi haziranda 49,5 olarak revize edildi. Tüketici enflasyon beklentilerinde ise gerileme kaydedildi.
Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, mart ayında yıl sonu için öngördüğü faiz indirimi beklentisini haziranda faiz artışı yönünde değiştirdiğini belirtti. Standard & Poor’s (S&P), ABD’nin kredi notunu teyit ederek görünümünü durağan olarak korudu.
Bu gelişmelerle Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,98 azalışla 72,8 dolara gerilerken, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,39 ve dolar endeksi 101,4 seviyesinde seyrediyor. Altının onsu ise jeopolitik endişeler ve Fed’in faiz artırımı beklentileriyle yüzde 0,4 azalarak 4 bin 58 dolardan işlem görüyor.
New York borsasında, yapay zeka ile ilişkili çip hisselerindeki satış dalgasının etkisiyle cuma günü negatif bir seyir izlendi. OpenAI’ın halka arz için gelecek yılı bekleme düşüncesi, çip şirketlerinin hisselerinde değer kaybına neden oldu. Nvidia, AMD, Intel, Broadcom ve Micron Technology hisseleri gerilerken, sağlık sektöründe Eli Lilly, Johnson & Johnson ve AbbVie hisseleri yükseldi. Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri cuma gününü hafif kayıpla tamamladı.
Avrupa borsaları, Fed’in faiz artırımı beklentisi ve teknoloji hisselerindeki satış baskısı nedeniyle cuma günü negatif kapandı. Frankfurt’ta Infineon ve Siltronic gibi yarı iletken üreticisi şirketlerin hisseleri değer kaybetti. FTSE 100, CAC 40, FTSE MIB 30 ve DAX 40 endeksleri günü düşüşle tamamladı.
Asya borsalarında ise karışık bir seyir izleniyor. Çin’in Japon savunma sanayisi şirketlerine yönelik ihracat kontrollerini sıkılaştırması, ticari gerilim endişelerini artırdı ve Japonya borsasında satış baskısı öne çıktı. Güney Koreli teknoloji devleri Samsung Electronics ve SK Group’un büyük yatırım planları açıklaması bekleniyor. Japonya’da mayıs ayı perakende satışları beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Dolar/yen paritesi 161,8 seviyesinde seyrederken, Nikkei 225 ve Kospi endeksleri geriledi, Şanghay ve Hong Kong endeksleri ise yükseldi.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi cuma gününü yüzde 0,10 artışla 14.274,02 puandan tamamladı. Dolar/TL kuru ise 46,6202 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, bu hafta yurt içinde ekonomik güven endeksi, yurt dışında ise Avro Bölgesi ve ABD’den gelecek ekonomik verileri takip edeceklerini belirttiler.
Reklam & İşbirliği: [email protected]