Exeter Üniversitesi’nin Araştırmasına Göre, Müzikle Uğraşmak Beyin Yaşlanmasını Yavaşlatıyor
“International Journal of Geriatric Psychiatry” dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, müzikle uğraşan ve uğraşmayan kişilerin beyinlerinin nasıl yaşlandığı incelendi. Araştırma, enstrüman çalma, şarkı söyleme, nota okuma, müzik dinleme ve müzik yeteneğinin 40-68 yaş arası 1100’den fazla kişi üzerindeki etkilerini araştırdı.
Piyano Çalanlar Beyin Sağlığını Daha Fazla Koruyor
Araştırmacılar, müzikle hiç ilgilenmemiş kişilerin bilişsel verilerini müzikle uğraşan kişilerin verileriyle karşılaştırdı. Sonuçlar, piyano ya da org çalan kişilerin müzikle uğraşmanın beyin sağlığına daha fazla katkı sağladığını ortaya koydu. Ancak sadece müzik dinlemenin bilişsel sağlık üzerinde aynı etkiyi yaratmadığı tespit edildi.
Müzikle Uğraşmak Hafızayı Dinç Tutuyor
Çalışma, müzikle uğraşmanın hafızayı dinç tutarak ilerleyen yaşlarda beyin sağlığını korumaya yardımcı olduğunu gösterdi. Düzenli nota okuyan kişilerin ise sayısal hafızalarının daha iyi olduğu belirlendi.
Demans Riskini Azaltmada Müziğin Rolü
Araştırmanın başyazarı Prof. Anne Corbett, bu araştırma için hassas testler uygulandığını ve müziğin beyin fonksiyonları üzerindeki etkisinin araştırıldığını belirtti. Özellikle enstrüman çalmanın beyinde büyük etkileri olduğunu vurgulayan Corbett, “Araştırma, insanların demans riskini nasıl azaltabileceğini ve müziğin bu süreçte rol oynadığını gösteriyor” ifadesini kullandı.
İngiltere’de bulunan “Dementia UK” isimli kuruluş da çalışmanın sonuçlarının demans hastaları üzerinde olumlu etkileri olduğunu ve hastaların müziği iletişim yolu olarak kullandıklarını belirtti.