Yerlilik ve Millilik Öncelikli
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara Sincan’da düzenlenen ‘İstanbul Havalimanı Metrosu Sürücüsüz Yerli Metro Seti Teslim Töreni’ne katıldı. Törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin katma değer üreten, yüksek teknolojili ve özgün tasarımlı ürünlerle dünya pazarında yer edinmesinde hiçbir engel olmadığını belirtti. Uraloğlu, tüm projelerde yerlilik ve millilik hususunu ön planda tuttuklarını vurguladı.
İlk Sürücüsüz Yerli Metro Seti
Uraloğlu, 2023 yılında Nisan ayında Milli Elektrikli Tren Setleri’ni hizmete aldıklarını ve eylül ayında yüzde 70 yerlilik oranıyla üretilen yerli ve milli sürücüsüz metro aracını raylara indirdiklerini söyledi. Şimdi ise Halkalı-İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metro hatlarında kullanılacak ilk sürücüsüz yerli metro setini teslim aldıklarını dile getirdi. Uraloğlu, 2023 yılında Türkiye’nin yerli aracı Togg’a kavuştuğu gibi yerli ve milli sürücüsüz metro setlerine de kavuştuğunu belirtti.
İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Hattında Bir İlk
Uraloğlu, İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metrosunda yerli ve milli metro sinyalizasyon sistemlerini kullanmaya başladıklarını ifade etti. Şimdi ise teslim aldıkları sürücüsüz yerli metro setini Halkalı-İstanbul Havalimanı ve Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hatlarında kullanacaklarını açıkladı.
2024 Yılında Yeni Hatların Açılması Planlanıyor
Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metro hattının İstanbul Havalimanı-Kağıthane kısmını hizmete açtıklarını söyledi. 2024 yılı ilk çeyreğinde Kağıthane-Gayrettepe kısmını da açmayı planladıklarını kaydetti. Ayrıca, İstanbul Havalimanı-Halkalı metro hattının İstanbul Havalimanı-Kayaşehir kesimini de 2024 yılı Mart ayından önce hizmete almayı hedeflediklerini belirtti.
Yerli Üretim ve Teknoloji
Uraloğlu, teslim aldıkları sürücüsüz yerli metro setinin yüzde 60 yerlilik şartıyla üretildiğini ve diğer setlerin de yüzde 60 yerli üretimle tamamlanacağını duyurdu. Ayrıca, metro setlerinde yerli üretim motorun kullanıldığını ve motor içeriğindeki bileşenlerin yüzde 73’ünün yerli sanayi kaynaklı olduğunu açıkladı.
Ulaşım Süresi ve Konfor
Uraloğlu, sürücüsüz araçların çevreye ve trafiğe olumlu etkileri olduğunu belirtti. İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metro hatlarında kullanılacak sürücüsüz araçların saatte 120 km hızla hareket edeceğini ve Gayrettepe ve Halkalı güzergahlarından İstanbul Havalimanı’na ulaşım süresini 30 dakikaya düşüreceğini söyledi. Ayrıca, metro setlerinde sesli ve görsel yolcu bilgilendirme sistemlerinin yanı sıra engelli yolcular için özel alanların da bulunduğunu açıkladı.
Kaynak ve Projeler
Uraloğlu, Türkiye’nin raylı sistem araçları ihtiyacının 2035 yılına kadar 22,6 milyar euro olduğunu belirtti. Ayrıca, Milli ve Yerli Elektrikli Tren Seti Projesi’nin seri üretimine başlandığını ve 2030 yılına kadar 56 tren seti üretmeyi planladıklarını açıkladı. Uraloğlu, Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Projesi’nin tasarım çalışmalarının son aşamaya geldiğini ve 2024 yılında prototip üretimin tamamlanmasını planladıklarını söyledi.