TÜRİB Genel Müdürü Kırali, Piyasanın Performansını ve Gelecek Yıla Yönelik Hedefleri Değerlendirdi
Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Genel Müdürü Kırali, bu yıl TÜRİB’in performansı ve gelecek yıla yönelik hedeflerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Kırali, TÜRİB’in Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) Piyasası’nda bu yıl işlem hacminin 82 milyar lira olduğunu belirtti. Gelecek yıl ise işlem hacminin 100 milyar lirayı aşmasını beklediklerini söyledi. Kırali, piyasanın 4 yıllık faaliyet döneminde ELÜS işlem hacminin 23 kat artarak 182 milyar lira olduğunu açıkladı.
Piyasanın Büyümesi Rekor Seviyede
TÜRİB Genel Müdürü Kırali, bu yıl TÜRİB ELÜS Piyasası’nda rekorlar kırıldığını belirtti. 15 Ağustos’ta günlük işlem hacmi rekoru 2,4 milyar lira olarak kaydedildi. Ayrıca, 4 Ağustos’ta hacim ve miktar rekoru 419 bin tona yükseldi. Kırali, TÜRİB’in başarılı performansıyla yılı tamamladığını ve 2023’te 331 binden fazla işlem yapıldığını ifade etti. Piyasanın faaliyete geçtiği günden bu yana ise 1 milyondan fazla işlem gerçekleştirildiğini ve 216 binden fazla kayıtlı yatırımcı olduğunu söyledi.
TÜRİB’in Ürün Yelpazesine Kanola da Eklendi
Kırali, Ticaret Bakanlığının kalite kriterlerini yayımlaması sonrasında kanolanın da TÜRİB’de işlem görebilecek ürünler arasına eklendiğini açıkladı. Bu sayede TÜRİB ELÜS Piyasası’nda işlem gören ürün sayısı 17’ye yükseldi. Bu ürünler arasında buğday, mısır, arpa, Antep fıstığı, baklagiller, fındık, kuru kayısı, pamuk, zeytin ve yağlı tohumlar bulunuyor.
TÜRİB 2024’te Ürün Yelpazesini Genişletmeyi Hedefliyor
TÜRİB Genel Müdürü Kırali, 2024 yılında TÜRİB ELÜS Piyasası’nda 18 tarım ürününde işlem yapılacağını bildirdi. Zeytinyağı, kuru üzüm, beyaz peynir, çay ve şeker gibi ürünlerin piyasaya eklenmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
TÜRİB İşlem Sistemi ile Yerli ve Milli Borsacılık Çözümü
Kırali, TÜRİB AR-GE merkezinin yürüttüğü Teknolojik Dönüşüm Projesi kapsamında TÜRİB İşlem Sistemi’nin ülkeye kazandırılacağını söyledi. Bu sayede ürün piyasası aracı kurumlarının işlemlere aracılık edeceği sisteme geçişin 2024’ün ilk yarısında tamamlanması hedefleniyor. 2025 yılında ise vadeli işlem piyasasının devreye alınması planlanıyor.
Piyasa Gözetimi ve Gözetim Faaliyetleri
Borsada gerçekleştirilen işlemlerin güvence altına alınması için çeşitli piyasa gözetim faaliyetlerinin yürütüldüğünü belirten Kırali, gelecek yıl yapay zeka destekli bir sistemle piyasa izleme ve gözetim faaliyetlerinin tamamlanacağını açıkladı.