Glutensiz diyetin temel ilkesi
OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, glutensiz diyetin, özellikle çölyak, romatoid artit, fibromiyalji, endometriosiz, tip 1 diyabet, tiroid, otizm, şizofreni, sedef ve obezite gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığını belirtti. Glutensiz diyetin temel ilkesi, buğday, arpa, çavdar ve bu tahıllardan yapılan herhangi bir besinin tüketilmemesidir.
Farklı tahılların kullanımı
Prof. Dr. Kaya, buğday, arpa ve çavdar gibi besinlerden kaçınılmasına rağmen mısır, pirinç, darı gibi glutensiz tahılların serbest olduğunu söyledi. Bu tahıllar, glutensiz diyetin çeşitliliğini artırarak besin alımını zenginleştirir.
Glutensiz diyetin uygun olmayabileceği durumlar
Glutensiz diyetin yalnızca hastalıkların tedavisinde kullanılması gerektiğini vurgulayan Kaya, bu diyetin sağlıklı bireyler için kilo verme amacıyla kullanılmasının yanlış olduğunu belirtti. Bu diyetin bazı besin öğelerinin eksikliğine yol açabileceğine dikkat çeken Kaya, herkes için uygun olmayan bir diyet olduğunu söyledi. Bu nedenle, bir diyetisyene danışılarak uygulanması gerektiğini vurguladı.
Glutensiz diyet ve çölyak hastalığı
Kaya, glutensiz diyetin obezite riskini artırabileceğini ve çölyak hastalarında besin eksikliklerine yol açabileceğini belirtti. Bu nedenle, çölyak hastalarının sebze, meyve ve baklagil tüketimine önem vermesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de çölyak hastası sayısının 250 bin ile 750 bin arasında değiştiğini tahmin ettiklerini paylaştı. Glutensiz diyetin çölyak hastaları için tek etkili tedavi yöntemi olduğunu da ekledi.