Güçlü Kadın, Güçlü Toplum
Göktaş, İsviçre İşletme ve Yönetim Yüksek Okulu’ndaki Kadın Girişimciler Paneli’nde güçlü toplumun inşasında güçlü kadının rolünün büyük olduğunu söyledi. Kadınların güçlü olduğu toplumların eşitlik, adalet, dayanışma dolu geleceğe yol aldığını bildiren Göktaş, “Kadının güçlenmesi de ancak ekonomik ve sosyal hayata eşit katılımı, şiddet ve istismarın ortadan kaldırılması, her türlü ayrımcılığın önlenmesi ile mümkündür. Kadına yönelik insan haklarının geliştirilmesi ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması için önemli yapısal ve yasal düzenlemelere imza atan ülkemizin temel hedefi, güçlü kadın, güçlü aile ve güçlü toplumdur” dedi.
Kadının Güçlenmesi İçin Adımlar Atılıyor
Türkiye’de kadına yönelik politikalarda yaşanan değişimde en önemli ve etkili adımların yasal alanda atıldığını vurgulayan Göktaş, Anayasa’daki düzenlemelerle kadın-erkek eşitliği ilkesi benimsenirken, bu ilkenin tüm plan, politika ve mevzuatta uyarlanmasının da yolunun açıldığını kaydetti.
Göktaş, kadınların iş gücü piyasası ve istihdama katılımlarının artırılmasının önemine değinerek, kadınların karar alma süreçlerine aktif ve etkin katılımını sağlamak amacıyla adımlar attıklarını bildirdi. Kadınların iş gücüne katılımlarını artırmak için girişimcilik, finansal okuryazarlık ve kooperatifçilik gibi alanlardaki programların kapsamları genişletilerek yaygınlaştırmayı planladıklarını dile getiren Göktaş, “Her proje ve programımızın ardından kadınlarımızın iş gücüne katılım oranları da artış göstermiştir. Kadınların 25-44 yaş grubunda iş gücüne katılım oranı 2004’te yüzde 28,6 iken bugün bu rakam yüzde 46,6 seviyesine ulaşmıştır. Kamuda istihdam oranları, eğitim, sağlık gibi alanlarda kadınlarımıza daha fazla imkan tanınmasıyla büyük bir artış göstermiştir. 2004’te yüzde 21 oranında olan kamudaki kadın istihdamı 2021’de yüzde 36’ya yükselmiştir. Bugün bu oranın yüzde 40 seviyesini geçtiğini söyleyebilirim.” şeklinde konuştu.
Kadın Girişimcilerin Güçlendirilmesi
Göktaş, kadınların sahip olduğu en etkili alanlardan birinin de girişimcilik olduğunu ifade ederek, “Kadın girişimcilerin çalışma yaşamında aktif olmaları toplumdaki konumlarını güçlendirir, toplumların gelişmişlik düzeyini etkiler ve gelir dağılımındaki adaletsizliği önlemeye katkı sağlar” dedi. Kadın girişimcilerin karşılaştıkları sorunlara çözüm önerileri üretmek için çalıştıklarını belirten Göktaş, kadın girişimcilerin finansal kaynak bulma, sermaye yetersizliği, bürokratik süreçlerin karmaşıklığı gibi sorunlarını farklı çözüm alternatifleri sunarak bertaraf ettiklerini söyledi.
12. Kalkınma Planı’nda kadınlara ilişkin hedeflerin belirlendiğini aktaran Göktaş, kadınların her tür şiddet ve ayrımcılıktan uzak yaşamalarının sağlanması, temsil ve katılımlarının artırılması amaçlarının öncelikli olduğunu vurguladı. Ayrıca, kadınların iş gücüne katılımını artırmak için eğitim ve istihdam gibi alanlarda programların yaygınlaştırılacağını belirtti.
Paneli, Türkiye’nin Cenevre Başkonsolosu İpek Zeytinoğlu Özkan, KKTC Cenevre Temsilcisi Kemal Köprülü ve birçok kadın takip etti.