Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Künye
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası
    • İletişim
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest Vimeo
    Haber EkspresHaber Ekspres
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • SİYASET
    • SPOR
    • YAŞAM
    • TEKNOLOJİ
    • SAĞLIK
    • MAGAZİN
    • EĞİTİM
    Haber EkspresHaber Ekspres
    GÜNDEM

    Yapay Zeka Sosyal Medya Dolandırıcılığının Önüne Geçecek

    Haber EkspresHaber EkspresMart 31, 2023
    PAYLAŞ
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email

    "Asrın felaketi" olarak nitelenen depremlerin ardından sosyal medyada bağış ve yardım adı altında dolandırıcılık girişimlerinin artması üzerine TÜBİTAK BİLGEM araştırmacıları kolları sıvadı.
    Araştırmacıların, iki gün içerisinde hayata geçirdikleri sistem, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile diğer ilgili kurumların kullanımına sunuldu.

    "Twitter Veri Analizi ile Dolandırıcılık Tespiti" adı verilen ve şu an sadece Twitter üzerinde çalışan yazılım, "AFAD", "Kızılay", "AKUT", "AHBAP" gibi anahtar kelimelerin geçtiği tweetleri tarayarak içerisinde yer alan IBAN'ların ilgili kurumlara ait olup olmadığını kontrol ediyor.

    Yardım toplama izni olmayan hesap numaraları yazılım tarafından "şüpheli" olarak işaretlenip kullanıcıya gösteriliyor.

    "Bir web servisi üzerinden erişime açtık"

    BİLGEM'de uzman araştırmacı olarak görev yapan İlknur Dönmez, bazı kötü niyetli kişilerin sosyal medyada yardım kuruluşlarının adını kullanarak kendi hesap numaralarına para yatırılmasını talep ettiğinin ortaya çıktığını söyledi.

    TÜBİTAK'ın konuyla ilgili kendilerinden bir program yapmasını istediğini belirten Dönmez, bunun üzerine anahtar kelimeler kullanarak resmi kurumlara ait olmayan IBAN'ların yer aldığı Twitter paylaşımlarını belirleyebilmek için hızlıca çalışmaya başladıklarını kaydetti.

    Dönmez, 11 kişiden oluşan ekiple gece gündüz çalışarak programı iki günde tamamlayıp teslim ettiklerini anlatarak, "Bir web servisi üzerinden dışarıdan erişime açtık. Programa BTK erişiyor ve bizim şüpheli olarak işaretlediğimiz tweetlerin gerçekten şüpheli olup olmadığını kontrol edip bununla ilgili gerekli işlemleri yapıyorlar." diye konuştu.

    "İlerleyen süreçte daha geniş sosyal medya alanlarına ulaşmayı hedefliyoruz"

    Programın tweetlerdeki hem metin alanlarını hem de ekteki resimleri birlikte değerlendirdiğini aktaran Dönmez, şöyle devam etti:

    "Öncelikle resimleri optik tarama sistemlerinden geçirip metne dönüştürüyor. Böylelikle hem metinde hem de resimde olan AFAD, AKUT, Kızılay, AHBAP gibi anahtar kelimeleri buluyor. Bunun yanında varsa İBAN'ları çıkarıyor. Daha sonra o İBAN'ların ilgili kurumlara ait olup olmadığı kontrol ediliyor. Bir uyuşmazlık varsa bunlar sistem tarafından şüpheli olarak işaretleniyor. Böylece programı kullanıcısının şüpheli tweetleri görmesi sağlanıyor. İçerisinde anahtar kelimeler bulunan 1 milyon 500 bin tweet tarandı. Bunlardan 1000 tanesi şüpheli olarak işaretlendi."

    Dönmez, programın şimdilik sadece Twitter'da çalıştığını ama ilerleyen süreçte daha geniş sosyal medya alanlarına ulaşmayı hedeflediklerini ifade ederek, BTK'dan gelecek bildirimlerle programı daha iyi hale getirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

    Previous ArticleMicrosoft’un Yeni Sohbet Botundan Ben Makine veya Araç Değilim Cevabı
    Next Article Konforlu İslami Villalar

    BENZER HABERLER

    CEO’ların %97’si üretken yapay zekadan maddi etki bekliyor

    Mayıs 12, 2025

    Hello Tomorrow Türkiye Summit 2025, gezegen ve insan sağlığı için en radikal teknolojileri buluşturuyor

    Mayıs 12, 2025

    Avrupa Günü’nde Ekrem İmamoğlu’nun serbest bırakılması için çağrı

    Mayıs 12, 2025
    SON DAKİKA

    CEO’ların %97’si üretken yapay zekadan maddi etki bekliyor

    Mayıs 12, 2025

    Merkez Bankası’ndan Türk Lirasıyla ilgili önemli karar! Kredi büyümesi kriteri getirildi

    Ağustos 20, 2019

    Araç sahipleri dikkat! Benzine 6 kuruş motorine okkalı zam

    Ağustos 20, 2019

    ABD, Huawei’ye yönelik yaptırımları 90 gün daha erteleyecek

    Ağustos 20, 2019

    Çin’den ABD’ye ek gümrük vergisi uygulamaya başlıyor

    Ağustos 23, 2019

    Yerli otomobil piyasaya çıkmadan yüzlerce kişi almak için sıraya girdi

    Ağustos 23, 2019

    Manisa’da bir kadının karnından 2 kilogram ur çıktı

    Ağustos 23, 2019

    Beşiktaş Göztepe maçı CANLI YAYIN

    Ağustos 23, 2019
    HABER EKSPRES
    HABER EKSPRES

    Haber Ekspres, yaşamınıza renk katacak bir haber platformudur. Teknolojiden ünlülere, seyahatten güncel olaylara kadar geniş bir konu yelpazesinde haber sunarız. Haber Ekspres’i takip ederek, yaşam tarzınıza yeni bir boyut kazandırın!

    Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
    SON DAKİKA

    CEO’ların %97’si üretken yapay zekadan maddi etki bekliyor

    Hello Tomorrow Türkiye Summit 2025, gezegen ve insan sağlığı için en radikal teknolojileri buluşturuyor

    Avrupa Günü’nde Ekrem İmamoğlu’nun serbest bırakılması için çağrı

    KATEGORİLER
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • SİYASET
    • SPOR
    • YAŞAM
    • TEKNOLOJİ
    • SAĞLIK
    • MAGAZİN
    • EĞİTİM
    Haber Ekspres teknolojiden ünlülere, seyahatten güncel olaylara kadar son dakika haberleri.
    • Künye
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası
    • İletişim

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.