Yetersiz ve dengesiz belenme, çeşitli kronik rahatsızlıklar, iyot yetersizliği, fazla miktarda alınan vitamin ve mineral destekleri tiroidi çok fazla uyarır. Bu nedenle çeşitli hastalık semptomları kişiler gözlemler ve halen yapılan yanlışların devam etmesi sonucu kronik rahatsızlıklar meydana gelebilir. Tiroid hormonu hipofiz bezi tarafından salgılanır. Yeterli miktarda iyot tüketimi, yeterli ve dengeli beslenme, hormonların düzenli salgılanması ile kişiler tiroid hastalıklarından korunabilir. Ancak bazı hormonal problemler nedeniyle guatr, tiroid az ya da çok salgılanması sonucu farklı hastalıklar görülebilir.
Tiroid rahatsızlıkları genellikle kan tahlilleri sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ancak gerekli durumlarda uzmanlar daha kapsamları test ve ultrason gibi farklı tetkik türleri isteyebilir. Hipofiz bezinin salgıladığı TSH oranı öncelikle kan tahlilinde incelenir. Bu sonuçlara göre hipofiz bezinin çalışma durumu, potansiyeli de belirlenir. Hipofiz bezi vücutta beynin alt kısmında bulunan hipotalamus bölümünde yer alır ve vücut için gerekli olan tüm salgılardan sorumludur. Göz ve burun kısmının hemen arka bölümünde yer alır ve hipofiz bezinin genel adı ana bez olarak geçmektedir. Tiroid hormonun çok düşük ya da fazla salgılanması durumunda kan değerlerinde TSH değerlerinde ortaya çıkar.
Tiroid Kan Testinde Çıkar mı?
Tiroid hormonları yeteri düzeyde salgılanamadığı durumlarda hastalarda hiptiroidi meydana gelir. Tam tersi tiroid hormonu çok fazla salgılanması nedeniyle hipertiroidi hastalığı görülür. İki hastalığının da belirtileri farklıdır. Tiroid hormonu ve hastalıklarının tespit edilmesi için kan tahlili yapılır ve TSH oranları uzmanlar tarafından incelenerek hastalık tespit edilir. En güvenilir TSH testi hem hastanelerde hem de laboratuvarlarda yapılır. En güvenilir, son teknolojik cihazlar açısından zengin ve profesyonel şekilde hizmet veren Turklab.info, kan ve tiroid testlerini de yapmaktadır. Hastaların sağlığına kısa sürede kavuşması için testler olabildiğince hızlı şekilde yapılarak sonuçlandırılır. Aynı zamanda hastalara karşı oldukça çözüm odaklı yaklaşımı, hızlı şekilde iletişime geçmeleri sayesinde hastalar gerekli tedavileri kısa sürede yaptırır.
Tiroid İçin Hangi Testler Yapılır?
Hipofiz bezinin sağlıklı çalıştığını gösteren testler sayesinde tiroid hastalıkları belirlenir. İyot yetersizliği ya da fazla alınması, kullanılan fizyolojik ya da psikolojik ilaçların yan etkileri, yetersiz ve dengesiz beslenme nedenleri ile tiroid çok fazla ya da az çalışabilir. Tiroid hormonu fazla salgılandığında hipertiroidi az salgılandığında ise hipotiroidi belirlenir. En sağlıklı TSH aralığı ise bir litre için 0,4 ile 5,0 milimetre aralığında olmalıdır. Az ya da çok fazla salgılanması durumunda hastalar tedavi edilir. Bunun yanı sıra tiroidi için yapılan testlerden bazıları şunlardır:
- TSH ölçümü
- T4 testi
- T3 testi
- Serbest T3 testi
- Reverse T3 testi
- Tiroid Antikor testi
- Tiroglobülin testi
Tiroid ve farklı hormonların salgılanma oranlarını tespit edilmesi için donanımlı ve profesyonel ekibe sahip olan laboratuvarlardan destek alınmalıdır. Alanında en uzman, yenilikçi ve profesyonel hizmet veren Türklab hastaların verilerini doğru tespit etmek için deneyimli ekibi ile hızlı, doğru şekilde çalışmaktadır. Aynı zamanda çözüm odaklı yaklaşımları ile farklı olabilecek hastalıklar için ayrı test talepleri oluşturabilir; kişilerin sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmeleri için çalışmalarını sürdürmektedir. Bunun yanı sıra çözüm odaklı, titiz ve hızlı çalışma politikaları sayesinde hastalar tekrar test yaptıracağı zaman Türklab laboratuvara başvurarak gerekli testleri yaptırabilir. Test sonuçları ve test ile ilgili herhangi bir problem yaşandığı takdirde hastaların iletişim bilgilerinden ulaşılarak süreç hakkında detaylı bilgi verilir.
Tiroid Testini Kim Yapar?
Hastalar belirtileri doğrultusunda dâhiliye yani iç hastalıklar bölümüne gidebilir. Uzmanların gerekli gördüğü takdirde salgı bezlerinin sağlıklı çalışıp çalışmadığını kontrol edilmesi için endokrinoloji bölümüne sevk edilir ya da ortak olarak farklı hastalıklarla etkileşim halinde birlikte çalışılır. Ancak hormonlar ve salgı bezleri, tiroid hastalıkları için hastalar direkt olarak endokrinoloji bölümüne başvurabilir.