255 yıl önce yapıldı: Binlerce kişi izlemek için akın etti!

Siirt Valiliği himayesinde Tillo Kaymakamlığı ve Tillo Belediyesince ilçe meydanında düzenlenen etkinlik, İl Müftüsü Ahmet Altıok’un Kur’an-ı Kerim tilaveti ve ilahilerle başladı.   Sabah namazının ardından bir araya gelen vatandaşlar, Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin hocası İsmail Fakirullah’ın vefatı üzerine “Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?” diyerek 255 yıl önce türbesinde yaptırdığı düzenekle güneşin ilk ışınlarının hocasının…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
255 yıl önce yapıldı: Binlerce kişi izlemek için akın etti!

Siirt Valiliği himayesinde Tillo Kaymakamlığı ve Tillo Belediyesince ilçe meydanında düzenlenen etkinlik, İl Müftüsü Ahmet Altıok’un Kur’an-ı Kerim tilaveti ve ilahilerle başladı.

 

Sabah namazının ardından bir araya gelen vatandaşlar, Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin hocası İsmail Fakirullah’ın vefatı üzerine “Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?” diyerek 255 yıl önce türbesinde yaptırdığı düzenekle güneşin ilk ışınlarının hocasının başucunu aydınlattığı “ışık hadisesi”ni izlemek için tekbir ve salavatlar getirerek güneşin doğmasını bekledi.

Güneşin doğmasıyla saat 06.18’de gerçekleşen ve 5 dakika süren hadiseyi vatandaşlar meydanda kurulan dev ekrandan takip ederken Vali Ali Fuat Atik, AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, Siirt Barosu Başkanı Nizam Dilek ve diğer protokol üyeleri türbede izledi.

 

Hadisenin gerçekleşmesi sırasında tekbir ve salavatlar getirmeye devam eden vatandaşlar, cep telefonlarıyla o anları kaydetti.

Vali Atik ve protokol üyeleri programın ardından Türk Kızılay Siirt Şubesince kurulan stantta vatandaşlara çorba dağıttı.

Programın ardından vatandaşlar, türbeyi ziyaret ederek dua etti.

IŞIK HADİSESİ

Tillo’da hocası İsmail Fakirullah’ın 1734’te vefatının ardından çok üzülen İbrahim Hakkı Hazretleri, “Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?” diyerek arayışa girmişti. İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası için yan tarafında kule bulunan bir türbe ve Tillo’nun yaklaşık 3 kilometre uzağında tepe üzerinde taş duvar yapmıştı.

Her yıl ekinokslarda doğan güneşin duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen ilk ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri’nin başucuna yansıyor. 1960’lı yıllarda yapılan restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmişti. 2011’de değişik üniversitelerden bilim adamlarının yaptıkları çalışmayla yeni bir pencere açılarak, olayın tekrar izlenmesi sağlanmıştı.

Yorum Yap

Benzer Haberler
SESTEK ve Arçelik’ten çağrı merkezi yönetiminde yapay zeka çözümü
SESTEK ve Arçelik’ten çağrı merkezi yönetiminde yapay zeka çözümü
TÜBİTAK BİLİM OLİMPİYATLARI’NDA ANABİLİM RÜZGARI:  ANABİLİM REKORA DOYMUYOR!
TÜBİTAK BİLİM OLİMPİYATLARI’NDA ANABİLİM RÜZGARI: ANABİLİM REKORA DOYMUYOR!
Huawei Smart PV ve ESS 2026’nın En İyi 10 Trendini Açıkladı
Huawei Smart PV ve ESS 2026’nın En İyi 10 Trendini Açıkladı
Toplumsal Önyargılar Çocukların Geleceğinden mi Çalıyor? Turkuaz Terapi, Özel Eğitimdeki “Efsaneleri” Bilimle Yıkıyor!
Toplumsal Önyargılar Çocukların Geleceğinden mi Çalıyor? Turkuaz Terapi, Özel Eğitimdeki “Efsaneleri” Bilimle Yıkıyor!
GA-ASI ve ABD Donanması, MQ-9B SeaGuardian® İçin GenişletilmişSonobuoy Bırakma Sistemini Test Etti
GA-ASI ve ABD Donanması, MQ-9B SeaGuardian® İçin GenişletilmişSonobuoy Bırakma Sistemini Test Etti
Viennalife CEO’su Sayın Uğur Tozşekerli 60. yaşını kutladı
Viennalife CEO’su Sayın Uğur Tozşekerli 60. yaşını kutladı
Haberin Doğru Adresi
Copyright © 2025 Tüm hakları HABER EKSPRES 'de saklıdır.