Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Künye
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası
    • İletişim
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest Vimeo
    Haber EkspresHaber Ekspres
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • SİYASET
    • SPOR
    • YAŞAM
    • TEKNOLOJİ
    • SAĞLIK
    • MAGAZİN
    • EĞİTİM
    Haber EkspresHaber Ekspres
    DÜNYA

    Rumlardan nüfus oyunları

    Haber EkspresHaber EkspresEylül 16, 2019
    PAYLAŞ
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email

    Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) adanın Türk bölgesinde ‘çoğalmak’ için kesenin ağzını açtı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) köylerinde yaşamak isteyen genç Rum çiftlerle Maruni Hıristiyanlara (Maronit) teşvik verilecek. KKTC’deki demografik yapıyı bozmayı hedefleyen Güney Kıbrıs yönetimi daha önce de ‘mahsurlar’ olarak adlandırılan Rumlara destekte bulunmuştu. Rum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, adanın kuzey tarafına yerleşmeyi düşünen çiftlerin ‘dini/resmi nikahlı olması’nı, ‘Birlikte Yaşam Yasası’na uygun şekilde davranmasını, KKTC’deki köylerde haftanın en az 4 günü bulunmasını ve herhangi bir yerden ödenek almıyor olmasını şart koştu. Kuzeye çağrılan Rum gençlerle 45 yaşından küçük Maruniler teşvik yardımından yararlanabilecek. Göç edeceklerin ev sahibi olabilmesi için 18 yaş altı çocukları bulunan ailelere bir defada veya taksit taksit olmak üzere 15 bin avro, çocukları olmayan ailelere ise 10 bin avro verilecek.

     

    ÇOĞU GÜNEYE GİTMİŞTİ

    Maruniler, Türkiye’nin 1974’teki Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası yaşadıkları köyleri büyük oranda boşaltarak Rum Kesimi’ne göçmüştü. Geri dönecek olanlar için hazırlanan teşvik planına göre KKTC’deki daimi ikametlerinde 6 aylık süreyi dolduranlara ev eşyası ve diğer ihtiyaçlar için 10-15 bin avroya ek olarak 2 bin avro daha verilecek. KKTC’de küçük işyeri açmak isteyenlere ise kişi başı 3 bin avroya kadar ödenek ayrıldı. Marunilerin Rum Meclisi’ndeki temsilcisi Andonis Hacirusos, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e, “Maronit cemaatinin hedefi, köylerine, mallarına ve kiliselerine geri dönmektir. Vatanın yeniden birleşmesi için belirleyici öneme sahip kritik bir dönemden geçtiğimizin bilincindeyiz. Bu zor çabada Maruniler olarak sizin tarafındayız” demişti. Maruni adımıyla Rum Yönetimi’nin Lübnan’a da göz kırptığı belirtiliyor. Lübnan’ın Maruni Cumhurbaşkanı Mişel Avn, geçtiğimiz günlerde Osmanlı’ya nefret kusmuş, ‘Osmanlıların Lübnan üzerinde devlet terörü uyguladığını’ iddia etmişti.

    YENİŞAFAK

    Previous ArticleABD Başkanı Trump’tan “muhtemel bir saldırıya hazırız” mesajı
    Next Article Barzani modeli! ABD’den Türkiye’ye karşı F-35, S-400 ve Patriot planı

    BENZER HABERLER

    Cardiff Üniversitesi Eylemde: Filistin Dayanışması Şiddeti Protesto Ediyor

    Şubat 20, 2025

    Cardiff Üniversitesi Filistin Dayanışma Eylemi

    Şubat 20, 2025

    ABD Dışişleri Bakanlığı, Medya Kuruluşlarından Abonelik İptalini Talep Etti

    Şubat 20, 2025
    SON DAKİKA

    SMMM. Mustafa KÖKSOYA: “TSRS, şirketlerin finansal tablolarını uluslararası düzeyde izlenebilir kılıyor”

    Mayıs 14, 2025

    Merkez Bankası’ndan Türk Lirasıyla ilgili önemli karar! Kredi büyümesi kriteri getirildi

    Ağustos 20, 2019

    Araç sahipleri dikkat! Benzine 6 kuruş motorine okkalı zam

    Ağustos 20, 2019

    ABD, Huawei’ye yönelik yaptırımları 90 gün daha erteleyecek

    Ağustos 20, 2019

    Çin’den ABD’ye ek gümrük vergisi uygulamaya başlıyor

    Ağustos 23, 2019

    Yerli otomobil piyasaya çıkmadan yüzlerce kişi almak için sıraya girdi

    Ağustos 23, 2019

    Manisa’da bir kadının karnından 2 kilogram ur çıktı

    Ağustos 23, 2019

    Beşiktaş Göztepe maçı CANLI YAYIN

    Ağustos 23, 2019
    HABER EKSPRES
    HABER EKSPRES

    Haber Ekspres, yaşamınıza renk katacak bir haber platformudur. Teknolojiden ünlülere, seyahatten güncel olaylara kadar geniş bir konu yelpazesinde haber sunarız. Haber Ekspres’i takip ederek, yaşam tarzınıza yeni bir boyut kazandırın!

    Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
    SON DAKİKA

    SMMM. Mustafa KÖKSOYA: “TSRS, şirketlerin finansal tablolarını uluslararası düzeyde izlenebilir kılıyor”

    Navlungo, yurtiçi kargo hizmetini başlattı

    SMMM. Mustafa KÖKSOYA: “TSRS, şirketlerin finansal tablolarını uluslararası düzeyde izlenebilir kılıyor”

    KATEGORİLER
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • SİYASET
    • SPOR
    • YAŞAM
    • TEKNOLOJİ
    • SAĞLIK
    • MAGAZİN
    • EĞİTİM
    Haber Ekspres teknolojiden ünlülere, seyahatten güncel olaylara kadar son dakika haberleri.
    • Künye
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası
    • İletişim

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.