SON GELİŞME
--:--:--

Keban HES 52 Yılda Yaklaşık 294 Milyar Kilovatsaat Enerji Üretti

Keban HES, 52 yılda yaklaşık 294 milyar kilovatsaat enerji üretti. İlk yıllarda Türkiye’nin enerji ihtiyacının %20’sini karşılayan santral, rehabilitasyon çalışmalarıyla verimliliğini artırdı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Keban HES 52 Yılda Yaklaşık 294 Milyar Kilovatsaat Enerji Üretti

Fırat Nehri üzerinde 9 Eylül 1974’te hizmete alınan Keban Hidroelektrik Santrali (HES), 52 yıllık faaliyet süresince yaklaşık 294 milyar kilovatsaat enerji üretti. İlk yıllarında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayan santral, ülkenin enerji arzında önemli bir rol üstlendi.

Bugün Türkiye’nin üçüncü büyük hidroelektrik santrali konumunda olan Keban HES, 1330 megavat kurulu gücü ve 8 ünitesiyle yıllık 6,2 milyar kilovatsaat üretim kapasitesine sahip. Santral, bu yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 87,39’luk bir artışla 5,2 milyar kilovatsaat üzerinde elektrik üreterek dikkat çekti.

Yerli Rehabilitasyon Çalışmaları Verimliliği Artırdı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonunda Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Enerji Enstitüsü iş birliğiyle yürütülen yerli ve milli rehabilitasyon çalışmaları, santralin teknolojik altyapısını yeniledi. Bu çalışmalar sonucunda enerji verimliliğinde önemli bir artış sağlandı.

Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Keban HES’in Türkiye mühendislik tarihindeki önemli adımlardan biri olduğunu belirtti. Hatipoğlu, santralin kurulduğu yıllarda ülkenin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’sini karşıladığını hatırlatarak, stratejik konumunun önemini vurguladı. Vali, Keban HES’in 52 yıllık süreçte yaklaşık 294 milyar kilovatsaat enerji üreterek ülkeye büyük değer kattığını ifade etti.

Hatipoğlu ayrıca, Keban Baraj Gölü ve Karakaya Baraj Gölü’nde yürütülen balıkçılık çalışmalarıyla Elazığ’ın iç sularda su ürünleri üretiminde birinci sıraya yükseldiğini ve devam eden sulama projeleriyle tarımda da gelişim sağlandığını sözlerine ekledi.

Keban HES İşletme Müdürü Bekir Kaya, santralin Türkiye’nin artan enerji ihtiyacının yüzde 1,1’ini karşıladığını belirtti. Bu yılki bereketli yağışların enerji üretiminde artış sağladığını söyleyen Kaya, son 10 yılın ortalamasında 4,6 milyar kilovatsaat enerji üretildiğini kaydetti. Kaya, bu yıl 2019 yılındaki üretimi aşmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Benzer Haberler
MASAK Kimlik Tespiti ve Fon Transferleri İçin Yeni Parasal Sınırları Belirledi
MASAK Kimlik Tespiti ve Fon Transferleri İçin Yeni Parasal Sınırları Belirledi
Bakan Şimşek Yıllık Enflasyonun 57 Ay Sonra Yüzde 30’un Altına Düştüğünü Açıkladı
Bakan Şimşek Yıllık Enflasyonun 57 Ay Sonra Yüzde 30’un Altına Düştüğünü Açıkladı
Gram Altın Haftaya Yükselişle Başladı
Gram Altın Haftaya Yükselişle Başladı
Aile Bakanlığı 9 Ayda 17,3 Milyar TL SED Ödemesi Gerçekleştirdi
Aile Bakanlığı 9 Ayda 17,3 Milyar TL SED Ödemesi Gerçekleştirdi
Altın Yeni Güne Yükselişle Başladı Gram Altın 6588 Lira
Altın Yeni Güne Yükselişle Başladı Gram Altın 6588 Lira
Benzinde OTV Düzenlemesi Resmi Gazete’de Yayımlandı Eşel Mobil Sistemi Sona Erdi
Benzinde OTV Düzenlemesi Resmi Gazete’de Yayımlandı Eşel Mobil Sistemi Sona Erdi
Haberin Doğru Adresi
Copyright © 2025 Tüm hakları HABER EKSPRES 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması