Kenelerin Uzun Mesafeli Yolculuğu
Keneler, göçmen kuşları parazitleyerek binlerce kilometrelik mesafeleri aşabiliyor. Tarihsel olarak, kene türleri ulaştıkları bölgelerde uygun iklim koşulları olmadığı için hayatta kalamıyordu. Ancak iklim krizinin neden olduğu ısınma, bu durumu değiştiriyor.
Yeni Hastalık Riski
University of Southern Mississippi’den Dr. Shahid Karim’e göre, tropikal kene türlerinin daha önce hayatta kalamadıkları bölgelerde yaşamaya başlaması, taşıdıkları hastalıkların yayılma riskini artırabilir.
Değişen Coğrafi Dağılım
Keneler, insanlar ve evcil hayvanlar için hastalık taşıyan etkili vektörlerdir. Örneğin, 2017’de New Jersey’de tespit edilen Asya uzun boynuzlu kenesi kısa sürede 14 eyalete yayıldı. Georgia Southern University’den Dr. Lorenza Beati’ye göre, küresel ısınma, göçmen egzotik kenelerin kuzeydeki destinasyonlarında daha uygun koşullar yaratabilir.
Göçmen Kuşlar Üzerinde Araştırma
Meksika Körfezi’nin kuzeyinde gerçekleştirilen araştırmada, 15 bine yakın kuş incelendi ve sadece 164 kuşta toplam 421 kene bulundu. Kısa mesafe göçmenlerinin uzun mesafe göçmenlerine göre daha fazla kene taşıdığı belirlendi.
Yeni Hastalık Riski
Kenelerin taşıdığı bakteriler de araştırmaya dahil edildi. En yaygın bulunan Francisella bakterilerinin kenelerin işlevselliğine yardımcı olduğu düşünülüyor. İkinci en yaygın bakteri türü olan Rickettsia ise insanlarda hastalıklara neden olabilir.
Dr. Karim, kene kaynaklı hastalıkların yayılma riskine karşı bireyleri kene bulunan bölgelerde yürüyüş sonrası kendilerini kontrol etmeye ve böcek kovucu kullanmaya teşvik ediyor.