ABD’deki New York Üniversitesi’nden uzmanların yaptığı bir araştırmada, anıların sadece beyinde değil vücudun farklı bölgelerinde de saklandığı keşfedildi. Araştırmacılar, beyin hücreleri arasında iletileri taşıyan “nörotransmitter” adı verilen kimyasalların yanı sıra sinir dokusu ve böbrek hücrelerinin farklı kimyasal maddelere nasıl tepki verdiğini inceledi.
Araştırmanın Detayları
Bilim insanları, hücreleri belirli kimyasal sinyallere maruz bırakarak “anı depolayan genin” ne zaman aktif hale geldiğini belirlemek için çalıştılar. Bu amaçla, böbrek ve sinir doku hücrelerini tepki verdiklerinde parlayan bir protein üretecek şekilde tasarladılar. Hücreler, çeşitli kimyasal sinyaller aldıklarında beyin hücrelerinin anıları depolamak için kullandığı mekanizmayı taklit ederek “anı depolayan geni” aktifleştirdi.
Nikolay Kukushkin’in Açıklamaları
Araştırmanın başyazarı Nikolay Kukushkin, yaptığı açıklamada, öğrenme ve anı depolamanın genellikle sadece beyinle ilişkilendirildiğini ancak bu çalışmanın vücuttaki diğer hücrelerin de benzer bir işlevi yerine getirebileceğini gösterdiğini belirtti. Kukushkin, araştırmanın hafıza mekanizmalarını anlamak ve hafıza sorunlarına yeni tedavi yöntemleri geliştirmek için önemli bir fırsat sunduğunu vurguladı.
Araştırmanın sonuçları, “Nature Communications” dergisinde yayımlandı.