ABD’de Faiz İndirim Beklentileri ve Piyasalar
Geçen hafta ABD’de güçlü istihdam verileri, Fed’in faiz indirimlerine ilişkin beklentileri etkiledi. Fed’in faiz indirim sürecine daha küçük adımlarla devam edeceğine yönelik beklentiler, tahvil faizlerinde artışa neden oldu. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, enflasyondan işsizliğe doğru risk dengesinin kaydığını belirtti. ABD’de 10 yıllık tahvil faizi, ağustos ayından bu yana ilk kez yüzde 4’ün üzerine çıkarken, dolar endeksi 102,4 seviyelerinde seyrediyor. Altın ons fiyatı ve Brent petrol varil fiyatında ise dalgalanmalar yaşandı.
ABD ve Avrupa Borsaları
New York Borsası’nda Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde değer kayıpları yaşandı. ABD’de endeks vadeli kontratlar karışık seyrederken, Google’ın hisseleri yüzde 2,5 değer kaybetti. Avrupa’da Almanya hariç pozitif bir seyir izlendi. Almanya’da fabrika siparişleri düşerken, Avro Bölgesi’nde de ekonomik aktivite endişeleri devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimi beklentisi artarken, Avrupa borsalarında karışık bir seyir gözlendi.
Asya Piyasaları ve Çin Ekonomisi
Çin’de yapılan ekonomik brifing yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı. Yetkililer, ekonomik hedeflere ulaşacaklarına dair söz verirken, yetersiz teşvik açıklamalarıyla piyasaları sakinleştiremedi. Çin ve diğer Asya ülkelerinde borsalarda satış ağırlıklı bir seyir gözlendi. Japonya’da hane halkı harcamaları azalırken, bölgede endekslerde dalgalanmalar yaşandı.
Yurt İçi Piyasalar ve Borsa İstanbul
BIST 100 endeksi dün satıcılı bir seyir izledi ve 9.031,64 puandan kapandı. Dolar/TL’de ise sakin bir seyir gözlendi. Analistler, yurt içinde veri gündeminin sakin olacağını, teknik açıdan BIST 100 endeksinde destek ve direnç seviyelerini belirtti. Yurt içinde ve dışında önemli verilerin izlendiği bir gün yaşanıyor.