Bakanlık, Uluslararası İşgücü Politikasına Göre Değerlendirme Yapıyor
Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, çalışma izni başvurularının uluslararası işgücü politikasına göre değerlendirildiği belirtildi. Bu politika uyarınca Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu işgücünün öncelikle yerli işgücünden karşılanması, bunun mümkün olmaması halinde ise uluslararası işgücünün tamamlayıcı etkisinden faydalanılması esas alınıyor.
Yabancı İşgücü ve Yatırımcıların Ülkeye Kazandırılması Önem Taşıyor
Açıklamada, Türkiye’nin kalkınması ve küresel rekabette geri kalmaması için nitelikli işgücü ya da yatırımcı olarak değerlendirilen yabancıların ülkeye kazandırılmasının önemine vurgu yapıldı. Eğitim, mesleki deneyim, bilim ve teknolojiye katkı, yatırım, ihracat veya istihdam düzeyi gibi özellikleri itibarıyla nitelikli olan yabancıların Türkiye’ye kazandırılması, ülkenin kalkınması açısından büyük bir önem taşıyor.
Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri Güncellendi
Güncellenen kriterlerin bugünden itibaren yürürlüğe girdiği belirtilen açıklamada, Türkiye’nin küresel arenadaki konumunun yanı sıra iş gücü piyasasının dinamikleri ve ihtiyaçlarının da zaman içerisinde değiştiğine dikkat çekildi. Bu doğrultuda uluslararası iş gücü hareketlerinin yönetiminin ideal bir dengede yürütülmesinin ülke menfaatleri açısından gereklilik olduğu vurgulandı.
Yeni Düzenlemeyle İstihdam ve Ücret Kriterleri Güncellendi
Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği kapsamında güncellenen ‘Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri’nin 1 Ekim tarihi itibarıyla yürürlüğe girdiği ifade edildi. Yapılan yeni düzenleme ile genel değerlendirme kriterleri olarak bilinen ‘istihdam’, ‘ücret’ ve ‘mali yeterlilik’ kriterlerinin güncellendiği belirtildi. Ayrıca, muhtelif sektörlerde çalışacak yabancıların gereken koşullar ve kriterlerin düzenlendiği, istisna tutulacak durumların belirlendiği açıklandı.