BOTAŞ’ın Geçmişi ve Faaliyet Alanları
Bakan Bayraktar, BOTAŞ’ın 15 Ağustos 1974’te Irak ham petrolünü İskenderun Körfezi’ne taşımak amacıyla kurulduğunu ve o günden bugüne Ceyhan-Kırıkkale, Batman-Dörtyol, Dörtyol-Ceyhan Ham Petrol Boru Hatları ile ham petrol taşımacılığı faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Ayrıca, Hazar Bölgesi’nde üretilen petrolü dünya pazarlarına ulaştırmak amacıyla inşa edilen Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) hattında da görev üstlendiğini vurguladı. Toplamda 3 bin 382 kilometrelik boru hatlarıyla bugüne kadar yaklaşık 14,5 milyar varil petrol taşındığı bilgisini paylaştı.
Doğal Gaz ve Boru Hatlarındaki Gelişmeler
Bakan Bayraktar, BOTAŞ’ın 1986’dan itibaren doğal gaz ticareti ve taşımacılığına başladığını belirterek, TANAP projesiyle Türkiye’ye 28,5 milyar metreküp, TürkAkım projesiyle de 2020 başından itibaren Rusya’dan yaklaşık 40 milyar metreküp gaz arzı sağlandığını dile getirdi. Ayrıca, Türkiye’nin depolama kapasitesini genişleterek önümüzdeki 5 yıl içerisinde 12 milyar metreküplük bir depolama kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı.
BOTAŞ’ın Rolü ve Gelecek Hedefleri
Bayraktar, BOTAŞ’ın LNG terminali ve FSRU gibi altyapılarla Türkiye’nin günlük LNG alma kapasitesini 160 milyon metreküpe ulaştırdıklarını belirtti. BOTAŞ’ın Türkiye’nin doğal gaz ticareti yaptığı 34 ülke arasında yer aldığını ve Türkiye’de 81 ilde 862 yerleşim yeri ve yaklaşık 212 organize sanayi bölgesinde doğal gaz kullanıldığını ifade etti. BOTAŞ’ın Türkiye’nin enerji bağımsızlığına yönelik projeleri hayata geçirerek ülkenin enerji güvenliğine katkı sağladığına vurgu yaptı.
Bakan Bayraktar, BOTAŞ’ın 50. yıl dönümünü kutlayarak, kurumun Türkiye’nin enerji sektöründeki önemli aktörlerinden biri haline geldiğini ve gelecek hedeflerine emin adımlarla ilerlediğini belirtti.