Roma İmparatorluğu Dönemine Ait Zerzevan Kalesi
Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Demirölçek Mahallesi yakınlarında yer alan Zerzevan Kalesi, Roma İmparatorluğu döneminde askeri yerleşim olarak kullanılmıştır. Bugün şehrin önemli turizm değerleri arasında yer almaktadır.
Mithras Tapınağı ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde Yeri
Zerzevan Kalesi’nde bulunan Mithras tapınağı, dünyadaki son Mithras tapınağı olma özelliğini taşımaktadır. Bu tapınak, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer almaktadır. 2014 yılında başlayan kazı çalışmaları, kalede devam etmektedir.
Zerzevan Kalesi’nden Çıkarılan Eserler
60 dönüm alan üzerinde gerçekleştirilen kazılar sonucunda 12-15 metre yüksekliğinde sur kalıntısı, gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binası, konutlar, tahıl ve silah depoları, kaya mezarları, su kanalları, su sarnıçları, yer altı kilisesi, sığınak, konutlar ve gizli geçitler gün ışığına çıkarılmıştır.
Gizemli Mithras Tapınağı ve Kazı Çalışmaları
2017 yılında keşfedilen Mithras kutsal alanına yapılan kazılar, Mithras inancına ait gizli dini tören ve ayinler için kullanılan alanları ortaya çıkarmıştır. Zerzevan Kalesi’nde gerçekleştirilen kazılar, Roma İmparatorluğu’nun farklı yerlerinden gelen Mithras inancına sahip kişilerin konakladığı alanları gün yüzüne çıkarmıştır.
Zerzevan Kalesi’nin Turizme Katkısı
Zerzevan Kalesi’nde yapılan kazılar, Roma İmparatorluğu’nun farklı yerlerinden gelen Mithras inancına sahip kişilerin konakladığı alanları gün yüzüne çıkarmıştır. Kazılar, bölgenin ve ülkenin turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir.