Yasa Dışı Yollarla Kaçırılan Eserlerin İadesi İçin Başarılı Çalışmalar
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılmış tarihi eserlerin tespiti ve iadesi amacıyla güçlü bir ekip oluşturduklarını belirtti. Emniyet ve jandarma ile koordineli çalışan ekip, başarılı sonuçlar elde etti.
Eğitim Seminerleri ve Eser İadeleri
İnceciköz, “Yurt dışına çıkarılmış eserlerimizi dedektif titizliğinde takip ediyoruz. Protokol imzaladığımız ülkelerle bizden kaçırıldığını kanıtladığımız eserleri yurdumuza getiriyoruz. 2018 yılından beri 7 bin 824 eserimizi ülkemize getirdik.” dedi. Ayrıca, vatandaşlara yönelik eğitim seminerleri düzenleyerek eser kaçırmanın ciddi bir suç olduğunu vurguladı.
Gece Müzeciliği ve Ziyaretçi Sayısındaki Artış
İnceciköz, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gece müzeciliği projesi ile turist sayısında artış yaşandığını belirtti. Ülkede müze sayısının ve niteliğinin artırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini söyleyen İnceciköz, “2002 yılında ülke genelinde müze sayımız 183 iken 2024 yılı Mayıs ayı itibarıyla bu sayı 214’e yükseldi.” açıklamasını yaptı. Gece müzeciliği uygulamasının turistlerin tarihi ve kültürel alanları gece de ziyaret etmelerine olanak tanıdığını sözlerine ekledi.