Arkeolojik Eserler Müze Mumuyla Korundu
Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Trakya’nın eski medeniyetlerini yansıtan ve geçmişten geleceğe ışık tutan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ndeki tarihi eserlerin depremlere karşı korunması için 2020 yılında başlatılan çalışmayı tamamladı. Çalışmalar kapsamında arkeolojik eserler, müze mumuyla ekipler tarafından sabitlendi.
Binlerce Tarihi Eser Sergileniyor
İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, müzede Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden kalma metal kaplar, seramikler, hamam takımları, el işlemeleri, gümüş takılar ve silahlar gibi birçok eserin sergilendiğini belirtti. Hacıoğlu, “Müzede 4 bin eser sergileniyor. Özellikle Traklara ait önemli eserler bulunuyor. Trakya ismini Traklardan alıyor. Trak medeniyetinin izlerinin en fazla görüleceği yer burasıdır. Osmanlı dönemine ait daha çok etnografik eserler, sikkeler var. Roma, Bizans ve Traklar döneminin çok önemli eserleri müzede ziyaretçileri karşılıyor” açıklamasında bulundu.
Depremlere Karşı Önlem Alındı
Hacıoğlu, Tekirdağ’ın deprem kuşağında olduğunu hatırlatarak, tarihi yapılar ve eserlerin olası depremlere karşı korunmasının önemine vurgu yaptı. “Bu yüzden 2020 yılında müzede başlattığımız bir çalışmamız vardı ve çalışmamızı bitirdik. Müze mumu denen malzemeyle müzedeki arkeolojik eserler sabitlendi. Sabitlemede kullanılan malzeme arkeolojik eserin yapısına, mineraline hiçbir şekilde zarar vermiyor. Bir sarsıntı halinde paha biçilmez eserlerin devrilmesini, kırılmasını engelliyor. Müzedeki bütün arkeolojik eserler bu mumla sabitlenmiş durumda. Depremlerden zarara görmesi engellenerek, eserlerin gelecek kuşaklara sağlam şekilde aktarılması sağlandı.”