Hava Kirliliğinin İnsan Sağlığına Olumsuz Etkileri
DSÖ, UNEP, Dünya Bankası ve Chicago Üniversitesi verilerine göre hava kirliliği, erken ölümlere yol açarak sağlık sorunlarına neden oluyor. Dünya nüfusunun yüzde 99’u DSÖ kılavuz değerlerini aşan kirletici bir havayı soluyor ve bu durum özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayanları etkiliyor.
Ev İçi Hava Kirliliği ve Ölüm Oranları
DSÖ’nün raporuna göre ev içi hava kirliliği, dünya genelinde yaklaşık 2,3 milyar kişiyi etkiliyor ve 237 bini 5 yaş altı çocuk olmak üzere 3,2 milyon kişinin hayatına mal oluyor. İç ve dış mekan hava kirliliği nedeniyle her yıl ortalama 7 milyon erken ölüm gerçekleşiyor.
Hava Kirliliğinin Ülkeler ve Hastalıklar Üzerindeki Etkileri
İnce partikül maddeye maruz kalmak, özellikle Çin’de bir milyondan fazla ölüme neden olurken KOAH, felç, kanser ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarının büyük bir kısmının sebebi olarak gösteriliyor. Hava kirliliğine bağlı olarak ulaşım sektörü, rüzgarla taşınan tozlar ve iç mekan şartları hastalıklara yol açıyor.
Hava Kirliliğinin Ekonomiye Etkisi
2019’da hava kirliliğine bağlı ölüm ve hastalıkların küresel maliyeti 8,1 trilyon dolar olarak hesaplandı. Bu durum, dünya genelinde ekonomi üzerinde de ciddi bir yük oluşturuyor ve GSYİH’nın yüzde 6,1’ine denk geliyor.