Rusya ve Çin Liderlerinin Ortak Açıklaması Tartışma Yarattı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Pekin’deki görüşmesi sonrası yayımlanan ortak açıklamada Fukuşima’daki atık suya yönelik eleştiriler ülkede gündeme geldi.
Japonya’nın Tepkisi
Japonya Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa, Rus ve Çinli liderlerin atık suyu “nükleer kirli” olarak nitelendirmesine tepki göstererek, bu değerlendirmenin talihsiz ve gerçeklere aykırı olduğunu belirtti.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın Raporu
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Japonya’nın atık su tahliye planının güvenlik standartlarıyla uyumlu olduğunu Temmuz 2023’teki raporunda duyurmuştu.
Atık Suyun Durumu
Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali’nden tahliye edilen radyoaktif özellikli atık su, deniz altına yapılan tünel vasıtasıyla kıyıdan bir kilometre açığa boşaltılıyor. Santraldeki reaktörleri soğutma işlevi gören saf suyun içinde oluşan radyoaktif maddeler, Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemi (ALPS) sayesinde trityum materyali haricinde ayrıştırılıyor.
Sonuç
Japonya’da 2011’deki deprem ve tsunami sonrası Fukuşima’da meydana gelen nükleer erimelerin ardından atık suyla ilgili yaşanan tartışmalar uluslararası boyutta devam etmektedir.