İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nden Çığır Açan Araştırma
Türk bilim insanları, menenjit aşısı için yapılan hayvan deneyleri üzerinde yaptıkları araştırmanın sonuçlarını “International Immunology” dergisinde yayımlayarak bilim dünyasına duyurdu.
İnsan Deneyleri ile Çalışmalar Devam Edecek
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi araştırmacılarından Prof. Dr. İhsan Gürsel, aşının klinik aşamaya geçeceğini ve çalışmaların insan deneyleri ile devam edeceğini açıkladı.
Yeni Nesil Menenjit Aşısının Özellikleri
Prof. Dr. Gürsel, geliştirdikleri menenjit aşısının geniş kapsayıcılık sağladığını, farklı varyantlara karşı koruyuculuk sağladığını ve güçlü bir immünolojik antikor yanıtı oluşturduğunu belirtti.
Önümüzdeki Süreç
Araştırmacılar, laboratuvar ortamında toksik analizlerin ardından sanayi ortaklarıyla iyi üretim koşullarında klinik çalışmalarına başlayacaklarını ve ürünlerini ortaya çıkaracaklarını belirtti. Bu sürecin ortalama 3-4 yıl süreceği tahmin ediliyor.
Küresel Aşı Erişimine Katkı
Yapılan araştırmanın menenjit hastalığını önlemenin yanı sıra düşük gelirli ülkelerdeki diğer bulaşıcı hastalıklara karşı maliyeti düşük aşıların geliştirilmesine de yol gösterebileceği vurgulandı. Araştırmacılar, küresel aşı erişimini genişletmeye ve uygun maliyetli aşıları halka ulaştırmaya devam edeceklerini belirtti.