Türkiye’nin 2053 Sıfır Ölüm Hedefi ve K-AUS
Türkiye, 2053 yılında trafikte sıfır ölüm hedefine odaklanıyor. Bu hedefe ulaşabilmek için sürücü eğitimleri, araç güvenlik önlemlerinin artırılması ve yeni teknolojilerin kullanımı gibi çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ‘teknolojik yolu’ test ediyor.
İstanbul’da K-AUS Testi Başladı
İstanbul’da, trafik yoğunluğunun en fazla olduğu bölgede, Hasdal Kavşağı ile İstanbul Havalimanı arasındaki 30 kilometrelik bölümde teknoloji destekli yol testi başlatıldı. Bu alanda araçlar ve sürücüler, güvenli bir seyahat için yaklaşık yirmi farklı teknoloji ile izleniyor. Bu bölge, ‘Karayolları Akıllı Ulaşım Sistemleri (K-AUS) Test ve Uygulama Koridoru’ olarak belirlendi.
K-AUS’un Hedefleri
K-AUS, seyahat sürelerinin kısaltılması, trafikte güvenli yolculuğun artırılması, yol kapasitesinin verimli kullanılması, enerjinin etkin kullanımı, çevreye verilen zararın azaltılması gibi hedeflerle yola çıkıyor. Bu teknolojik yol, benzer uygulamaların ilk olarak Japonya’da başlatıldığı dünyada dikkat çekiyor.
Kullanılan Teknolojiler
K-AUS’ta küresel uydularla navigasyon, RFID ile yol ve geçiş ücretleri, DSRC ile araçlarla haberleşme gibi teknolojiler kullanılıyor. Ayrıca bluetooth, LIDAR, Meteorolojik Bilgi İstasyonu gibi teknolojilerle sürücülere bilgilendirici mesajlar iletiliyor. Bu teknolojilerin başarısıyla Türkiye genelindeki karayollarında güvenliği artırmak hedefleniyor.