Anadolu Toprakları, Leyleklerin Kalıcı Yuvası Haline Geldi
Binlerce yıldır birçok kuş türünün Afrika, Avrupa ve Asya’ya göç yolu üzerinde bulunan Anadolu toprakları, iklim değişikliği ve küresel ısınmaya bağlı kış aylarında sıcaklık ortalamalarında meydana gelen artış nedeniyle leyleklerin kalıcı yuvası haline geldi.
Dicle Vadisi, Leyleklerin Konaklama ve Üreme Sahası
Çok sayıda türün konaklama ve üreme sahası olan Dicle Vadisi, büyük leylek kolonilerine daha uzun süre ev sahipliği yapıyor. Vadide leylek yuvalarındaki yavru sayısında da artış gözleniyor.
Leylekler Göç Etmemeye Başladı
Bölgede 20 yılı aşkın süredir biyolojik çeşitlilik ve göçmen kuşlar üzerine çalışmalar yürüten Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, Anadolu’da “yaz göçmeni” olarak kabul edilen leyleklerin sonbaharda da Nil Vadisi’ne doğru göç ettiğini belirtti. Kılıç, göçmen kuşları takip ettiklerini ve leyleklerin artık yerli tür olarak kabul edildiğini ifade etti.
Genetik Yapıda Değişiklik ve Adaptasyon
Prof. Dr. Kılıç, leyleklerin genetik yapılarında değişiklik olduğunu ve artık Anadolu’da kalıcı olarak yaşadıklarını belirtti. Beslenme alışkanlıklarının ve üreme davranışlarının da buna uygun şekilde değiştiğini vurgulayan Kılıç, bu durumun leyleklerin genetik yapılarına işlenen alışkanlıkların adaptasyon sürecini başlattığını söyledi.