Sodalı Gölde Su Seviyesi Alarm Veriyor
Dünyanın en büyük sodalı gölü unvanına sahip Van Gölü’nde, kuraklık etkisiyle su seviyesinde ciddi bir düşüş yaşanıyor. Özellikle son yıllarda artan buharlaşma, göldeki su seviyesini daha da aşağıya çekiyor. Bu durum, göl kıyısında bulunan balıkçı teknelerinin karaya oturmasına neden oluyor.
Limanlar ve Çevre Olumsuz Etkileniyor
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, gölde yaşanan kuraklık ve çekilme hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Ülkemizde son 20 yılda ve gölde son 10 yılda ciddi şekilde iklim değişikliğine bağlı kuraklık yaşanıyor. Bu durum göldeki buharlaşmayı artırıyor ve su seviyesini sürekli düşürüyor. Göl kıyısında bulunan limanlar da bu durumdan olumsuz etkileniyor.”
Göl Alan Kaybetmeye Devam Edecek
Prof. Dr. Alaeddinoğlu, çekilme ile limanların alan kaybettiğini belirterek şunları söyledi: “Göl alan kaybetmeye devam edecek. Küresel iklim değişikliği nedeniyle artan buharlaşma, gölün su kaybetmesine ve alanının azalmasına yol açacak. Bu durum limanların kullanılamaz hale gelmesine sebep olabilir. Muhtemelen yeni limanların gölün daha derin bölgelerine kurulması gerekecek.”