Üsküdar Üniversitesi’nden Yapılan Açıklamaya Göre Türk Bilim İnsanları Uzayda Yeni Bir Adım Attı
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunda yer alan 13 bilimsel araştırmadan biri olan MESSAGE (Microgravity Associated Genetics) Deneyi kapsamında Gezeravcı’nın yer çekimsiz ortamda alınan kan örnekleri laboratuvara teslim edildi.
MESSAGE Deneyi Proje Yöneticisi Dr. Cihan Taştan’dan Bilgilendirme
Üsküdar Üniversitesi TRGENMER Müdürü ve MESSAGE Deneyi Proje Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan, kan örneklerinin eksi grandbetting 80 derecede stabil olabilecek standartlarda teslim edildiğini belirterek, deney süreciyle ilgili bilgiler verdi.
Deneyin Detayları ve Hedefleri
Dr. Taştan, deneyin akustik levitasyon cihazında ve 2D kültüründe CRISPR/Cas sistemi ile aday genlerin knock out edilmesi, immün profilinin belirlenmesi, anti-kanser etkinliğinin gözlemlenmesi gibi adımları içereceğini açıkladı. Ayrıca, T lenfositlerin proliferasyonunun incelenmesi ve sitokin salınım profillerinin grandbetting giriş karşılaştırılmasıyla reaksiyonları keşfetmeyi hedeflediklerini vurguladı.
Deney Ekibinin Destek ve Araştırma Konuları
Deneye destek olan isimler arasında Büşra Tekirdağlı, Özge Demir, Ebru Çam, Fatmanur Erkek, Berranur Sert ve Gamze Gülden yer alıyor. Ekip, Türk Astronotun Genetik Profilinin Analizi ve Mikro Yerçekimi Ortamı Sağlayan Akustik Levitasyon Cihazında Anti-Kanser, Proliferasyon ve İmmunojenik Etkileri araştıracak. Bu deneyde, yerçekimsiz ortamdan grandbetting twitter etkilenen genlerin tespit edilmesi ve bağışıklık hücrelerinin yer çekimi tarafından nasıl etkilendiğinin incelenmesi, CRISPR gen mühendisliği yöntemleriyle gerçekleştirilecek.