Bilimsel Bir Buluş: Pegargiminaz ve Kemoterapi Kombinasyonu
Perşembe günü Jama Onkoloji dergisinde yayınlanan bir çalışma, pegargiminaz ve kemoterapinin akciğer zarı kanseri hastalığına sahip kişilerde hayatta kalma oranlarını dört katına çıkardığını gösteriyor. Bu sonuçlar, mezotelyoma tedavisinde son yirmi yılda kaydedilen en büyük bilimsel buluş olarak kabul ediliyor.
Akciğer Zarı Kanseri ve Mezotelyoma
Mezotelyoma, dünya çapında hayatta kalma oranları bakımından en kötü kanserlerden biridir. Cancer Research UK’e göre sadece Birleşik Krallık’ta her yıl yaklaşık 2.700 yeni vaka teşhis edilmektedir. Bu nedenle, pegargiminaz ve kemoterapinin bu hastalar için umut verici bir tedavi seçeneği olduğu düşünülmektedir.
Uluslararası Deney
Londra Queen Mary Üniversitesi’nden Profesör Peter Szlosarek liderliğindeki bir araştırma ekibi, İngiltere, ABD, Avustralya, İtalya ve Tayvan’dan hastaların katıldığı bir uluslararası deney gerçekleştirdi. Deney, 2017-2021 yılları arasında beş ülkedeki 43 merkezde yapıldı.
Pegargiminaz ve Kemoterapi Kombinasyonu
Deneydeki katılımcılar, altı döngü boyunca üç haftada bir kemoterapi aldı. Hastaların yarısına pegargiminaz enjeksiyonu yapılırken, diğer yarısına ise plasebo verildi. Pegargiminaz ve kemoterapi alan hastaların ortalama hayatta kalma süresi 9,3 ay iken, plasebo ve kemoterapi alan hastaların hayatta kalma süresi 7,7 ay olarak tespit edildi.
Pegargiminazın Etkisi
Pegargiminaz, kan dolaşımındaki arginin düzeylerini tüketerek tümör hücrelerinin kendi hücrelerini üretememesini sağlar. Bu şekilde, pegargiminaz tümör hücrelerinin büyümesini engeller. Araştırma ekibinden Profesör Peter Szlosarek, “Kanser hücrelerinin arginin açlığı ile ilgili araştırmaların meyvelerini görmek gerçekten harika” dedi.