İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD’deki BM Genel Kurulu’nda Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud ile bir araya geldi. Diplomatik temaslar dikkat çekti.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Birleşmiş Milletler (BM) 81. Genel Kurulu kapsamında ABD’deki temasları sırasında Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud ile bir araya geldi. Arakçi’nin sosyal medya hesabından paylaşılan görüntülerde, iki bakanın görüşme öncesinde el sıkıştığı anlar yer aldı.
Söz konusu görüşme, İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin son dönemde gerilimli seyretmesinin ardından gerçekleşti. ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik başlattığı saldırıların ardından Tahran’ın misilleme olarak Körfez ülkelerine yönelik eylemleri tansiyonu yükseltmişti.
İran’ın Suudi Arabistan topraklarındaki ABD askeri unsurlarına yönelik insansız hava aracı (İHA) ve füze saldırıları düzenlemesi, Riyad’ın tepkisini artırdı. Ayrıca, Yemen’deki İran destekli Husilerin Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerine ve Suudi topraklarına yönelik saldırılarını artırması da gerilimi tırmandıran faktörler arasında yer aldı.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD basınına verdiği demeçte, Yemen’deki Husilerin İran’dan “emir almadığını” belirtti. Pezeşkiyan, Lübnan’daki Hizbullah ve Yemen’deki Husileri silahlandırma iddialarına yönelik soruyu yanıtladı.
Pezeşkiyan açıklamasında, “Husiler, kendi eylemlerinden sorumlu. Bizden emir almıyorlar. Bölgede direnen gruplar olarak kendilerine dayatılan şartlar nedeniyle onlarla temasımız var. Sistematik bir ilişkimiz yok” ifadelerini kullandı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]