Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ile Roma’da bir araya gelecek. Görüşmede ekonomik ilişkiler, yatırımlar ve ‘Made in EU’ politikası ele alınacak.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yarın İtalya’nın başkenti Roma’ya bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret kapsamında Bakan Bolat, İtalya Dışişleri ve Uluslararası Ticaret Bakanı Antonio Tajani ile ikili bir görüşme yapacak.
Görüşmede, Türkiye ile İtalya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi, karşılıklı yatırımların artırılması ve iki ülkenin firmalarının üçüncü ülkelerde ortak projeler üstlenmesi gibi konular ele alınacak. Ayrıca, Avrupa Birliği’nin yeni dönem sanayi ve ticaret politikaları ile “Made in EU” yaklaşımı ve Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin güncellenmesi de görüşmelerin ana gündem maddeleri arasında yer alacak.
Türkiye ve İtalya, Gümrük Birliği çerçevesinde güçlü bir şekilde bütünleşmiş sanayi üretimi ve tedarik zincirlerine sahip. Otomotiv, makine, beyaz eşya, savunma ve havacılık gibi sektörlerde iki ülkenin firmaları, birbirlerinin üretim ve tedarik zincirlerinin ayrılmaz bir parçası konumunda bulunuyor. Bu durum, Bakan Bolat’ın temaslarında Türkiye’nin Avrupa sanayi ekosisteminin kritik bir unsuru olduğu vurgusunu yapmasını sağlayacak. “Made in EU” yaklaşımının Gümrük Birliği doğrultusunda Türkiye’yi kapsayacak şekilde uygulanmasının, hem Türkiye’nin hem de Avrupa sanayisinin rekabet gücü açısından taşıdığı önemin altı çizilecek.
Türkiye’de Gümrük Birliği kapsamında yapılan üretimin, Avrupa’daki üretimle olan entegre yapısının dikkate alınmasının, başta İtalya olmak üzere Avrupa’daki üretici firmalar ve tedarik zincirleri için ortak bir menfaat olduğu belirtilecek. Bu stratejik ortaklık, karşılıklı yatırımların ve işbirliğinin derinleştirilmesi için zemin hazırlayacak.
İkili görüşmelerin ardından Bakanlar Bolat ve Tajani, Türkiye’de faaliyet gösteren İtalyan firmalarının temsilcileriyle bir yuvarlak masa toplantısı düzenleyecek. Bu toplantıda, karşılıklı yatırımlar, ortak üretim modelleri, tedarik zincirleri ve üçüncü ülkelerdeki işbirliği fırsatları detaylı olarak incelenecek. İki ülkenin Avrupa sanayisinin üretim ve tedarik zincirleri içinde birbirine derinden bağlı stratejik ortaklar olduğu vurgulanacak.
İtalya’nın Türkiye’deki yaklaşık 4 milyar dolarlık yatırım stoku ve 1645 İtalyan sermayeli firma varlığı, Türkiye’nin ise İtalya’daki 1 milyar doları aşan yatırımları, ekonomik ilişkilerin karşılıklı ve uzun vadeli niteliğini gözler önüne seriyor. İki ülke arasındaki geçen yıl 30 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin, liderlerce belirlenen 40 milyar dolarlık hedef doğrultusunda artırılması için işbirliği mekanizmalarının güçlendirilmesi bu toplantının temel amaçlarından biri olacak.
Avrupa Birliği’nin dışa bağımlılığı azaltma, tedarik zincirlerini güvence altına alma ve kıta içi sanayi altyapısını güçlendirme hedefiyle başlattığı “Made in EU” yaklaşımı, kamu kaynaklarını ve ihalelerini ağırlıklı olarak Avrupa içinde üretilen mallara yönlendirerek yerli sanayiyi desteklemeyi amaçlıyor. Yeşil dönüşüm, dijital teknoloji ve sanayi ürünleri gibi kritik sektörlerde küresel tedarik zinciri şoklarına karşı direnç oluşturmayı hedefleyen bu politika, Türkiye ile Avrupa arasındaki üretim bağlarının daha da kuvvetlenmesi beklentisini artırıyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]